Siciliaans familiebedrijf

Ons verhaal

Pizzeria Ristorante La Sicilia wordt sinds 1992 gerund door onze familie gerund. La Sicilia refereert naar het eiland Sicilië, hier liggen onze roots. Toen vader Vincenzo Nicolosi de pizzeria startte, was dit dan ook een logische naam. Het Italië in Winsum. Destijds waren er nog niet veel pizzeria’s in Nederland te vinden, maar inmiddels weten we niet beter en is La Sicilia niet meer weg te denken uit het Winsumse straatbeeld.

 

Al van jongs af aan liep Paolo Nicolosi rond in het restaurant van zijn vader. Zijn moeder maakte er schoon en Paolo hielp waar hij kon met vegen en het halen van spullen voor in de keuken, wachtend tot zijn vader klaar was met de laatste pizza’s. Paolo was een bekend gezicht van de vele gasten die er wekelijks kwamen eten. Waar hij vroeger rondhuppelde als peuter, heeft hij de passie voor Italiaans eten van zijn vader overgenomen. Evenals Francesco, het broertje van Paolo, die u dagelijks in de keuken tegen zult komen. Inmiddels is Paolo samen met zijn vrouw Léonie degene die het restaurant runt, de gerechten klaarmaakt en hangt de volgende generatie, Giulia, aan zijn been te wachten tot háár vader klaar is.

Italiaanse charme

Wanneer u het restaurant binnenstapt waant u zich in klein Italië. Dat zit hem niet in een gelikt interieur of vers gedraaide worsten die hangen te drogen. Het is de ongedwongen sfeer die u proeft, tierelantijnen aan de muur, de imperfectie en de authentieke gerechten. Het echte Italië ervaart u hier in de smaak op uw bord. We zijn er voor de genieters, de fijnproevers en gewoonweg voor iedereen die, net als wij, van Italiaans eten houdt.

Siciliaanse keuken

Liefde voor eten zit diepgeworteld in onze cultuur. Een Siciliaans-Griekse dichter schreef ooit “de culinaire traditie in Sicilië is bijna zo oud als de wereld”. Hoewel de keuken hier niet veel afwijkt van de traditionele Italiaanse keuken, kent ze veel invloeden van buitenaf. Zo lieten Grieken, Spanjaarden, Moren, Normandiërs en Arabieren sporen achter op het eiland. Van alle invloeden is iets terug te vinden in de keuken, maar overal is een sterke Siciliaanse saus over gegoten om het eigen te maken.

Van origine bestaat de Siciliaanse keuken hoofdzakelijk uit producten die op het eiland verbouwd werden, en vissen uit de Middellandse Zee. In traditionele gerechten vindt u tonijn, sardientjes en ansjovis. Verder wordt er veel kaas gemaakt en is Sicilië de grootste wijnregio van Italië. Op onze kaart staan verschillende wijnen van het eiland. Vraag gerust eens naar onze suggesties.

Rijke historie

U vindt La Sicilia in het Centrum van Winsum, Groningen. We zijn centraal gelegen, er is zelfs de mogelijkheid om per boot te komen. Het pand waarin we gevestigd zijn is niet zomaar één. In de vorige eeuw diende het pand als logement (Westerdijk), waar men met paard en wagen naar binnen kon rijden. De paarden werden verzorgd in de schuur. De koetsiers konden terecht voor een drankje en een maaltijd. Ook werden er overnachtingen aangeboden in combinatie met stalling voor de paarden. De volgende dag vervolgde men de reis en reed zo met paard en wagen het logement uit.

Cafe van Dijken

Vanaf de jaren ’50 is het pand een café en een cafetaria geworden, bij menig Winsumer bekend als café van Dijken, waar veel mooie herinneringen liggen. Met het loket aan de zijkant was van Dijken een voorloper op de FEBO, en de eerste -in Groningen zo beroemde- “airbal” werd hier huisgemaakt.

In 1987 werd café van Dijken een pizzeria, en sinds 1992 wordt de zaak door familie Nicolosi gerund.

Copyright La Sicilia 2021

Algemene voorwaarden | Disclaimer