Siciliaans familiebedrijf

Ons verhaal

Pizzeria La Sicilia wordt sinds 1992 gerund door familie Nicolosi. La Sicilia, refereert naar het eiland Sicilië waar de roots liggen van de familie. Toen vader Nicolosi de pizzeria startte in 1992 was dit een logische naam. Het italië in Winsum. Destijds waren er nog niet veel pizzeria’s te vinden in Nederland, inmiddels weten we niet beter en is er op iedere straathoek wel een italiaan te vinden. La Sicilia is dan ook niet meer weg te denken in het Winsumse straatbeeld..

Al van jongs af aan liep Paolo Nicolosi rond in het pizzeria van zijn vader. Zijn moeder maakte er schoon en hielp Paolo zijn vader waar hij kon met vegen of haalde hij spullen voor in de keuken, wachtend tot zijn vader klaar was met de laatste pizza’s. Paolo was een bekend gezicht van de vele vaste gasten die er wekelijks kwamen eten. Waar hij vroeger rond huppelde als peuter, heeft hij de passie voor italiaans eten van zijn vader overgenomen. Net als Francesco, het broertje van Paolo, die je dagelijks tegenkomt in de keuken. Inmiddels is Paolo, samen met zijn partner Léonie, degene die het restaurant runt, de pizza’s bakt en hangt de volgende generatie, Giulia, aan zijn been te wachten tot háár vader klaar is.

Italiaanse charme

Wanneer je het restaurant binnenstapt waan je je in klein italië. Dat zit ‘m niet in een gelikte interieur of de vers gedraaide worsten die net hangen te drogen. Het is de ongedwongen sfeer die je proeft, de tierelantijnen aan de muur, de imperfectie en authentieke gerechten. Het echte italië ervaar je hier in smaak op je bord en niet in designstoelen. Bij La Sicilia is iedereen welkom, de fijnproevers, de genieters en tja eigenlijk iedereen die -net als wij- van italiaans eten houdt.

Siciliaanse keuken

Liefde voor eten zit diepgeworteld in onze cultuur. De Siciliaans-Griekse dichter schreef ooit “De culinaire traditie in Sicilië is bijna zo oud als de wereld”. Hoewel de keuken niet veel afwijkt van de italiaanse keuken, kent het veel invloeden van buitenaf. Zo lieten Grieken, Spanjaarden, Moren, Normandiers en Arabieren sporen achter op het eiland. Van alle invloeden vind je wel iets terug in de keuken, maar overal is een sterke Siciliaanse saus gegoten om het eigen te maken.

Van origine bestaat de Siciliaanse keuken hoofdzakelijk uit producten die op het eiland verbouwd werden en vissen uit de Middellandse Zee. In traditionele gerechten zie je vaak tonijn, sardientjes en ansjovis. Verder werd er behoorlijk wat kaas gemaakt en, al zou je het niet zeggen, is Sicilië de grootste wijnregio van Italië. Op onze kaart staan ook een groot aantal wijnen van het eiland. Vraag gerust eens naar onze suggesties.

Rijke historie

Je vindt La Sicilia in het centrum van Winsum Groningen. We zijn centraal gelegen en er is zelfs de mogelijkheid om per boot te komen. Het pand waarin La Sicilia is gevestigd is niet zomaar één. In de vorige eeuw diende het pand als logement (Westerdijk) waar je zo met paard en wagen naar binnen kon rijden. De paarden werden verzorgd in de schuur. De koetsier konden er terecht voor drankje of een maaltijd. Ook werd er een overnachting aangeboden en stalling voor de paarden. De volgende dag vervolgende men de reis en reed zo met paard en wagen het logement uit.

Cafe van Dijken

Vanaf de jaren 50 is het een café en cafetaria geworden. Bij menig Winsumer bekend als Cafe van Dijken waar veel mooie herinneringen liggen. Met het loket aan de zijkant was Van Dijken een voorloper op de FEBO en de eerste – in Groningen zo beroemde – ‘aierbal’ werd hier huisgemaakt.

In 1987 werd café van Dijken een pizzeria en wordt het sinds 1992 gerund door familie Nicolosi.

Copyright La Sicilia 2021

Algemene voorwaarden | Disclaimer